6 april 2019
17:00

Husby Allmänna IK

Referat: Sundborns GoIF A - Husby Allmänna IK

Under den sena eftermiddagen tog Sundborns GoIF emot Husby AIK på Kopparvallen i vad som var lagets 4:e träningsmatch. Båda lagen hade drabbats av manfall men det fanns en hel del kvalitet på banan i båda lagen trots detta. Hemmalaget formerade för dagen en klassisk 4-4-2-uppställning.

SGoIF började klart piggast och spelade bra fotboll första 20-25 minuterna, men utan att komma till nåt riktigt bra läge. Det kändes där och då som att det var en tidsfråga innan gästerna skulle börja släppa till målchanser. SGoIF rullade mycket boll genom lagdelarna och fick till en hel del fina kombinationer, men istället för att utdelningen kom började Husby ta tag i matchen och spelade gång på gång förbi hemmalagets press. Helt plötsligt var det Husby som förde spelet och SGoIF hade svårt att behålla bollen inom laget inklusive tappade boll för enkelt. Spelet blev böljande och SGoIF fick jobba mycket upp och ner i banan, vilket gynnade Husby som tryckte ner SGoIF och hittade en hel del ytor som hemmalaget lämnat efter sig. Husby skapar flera målchanser och hittar till slut nätet bara några minuter innan pausvilan. Sundborn tappar återigen bollen på motståndarnas planhalva och bortalaget får till en spelvändning från SGoIF:s högerkant, där de via en central spelare hittar ut på andra kanten där SGoIF:s defensiv lämnat mycket yta. Försvaret hinner inte med i överflyttningen och hamnar på mellanhand. Husbys högerytter kommer runt på inlägg och hittar en lagkamrat vid bortre stolpen som både hinner ta emot bollen och trycka upp den i första krysset. Bra aktion av Husby samtidigt som SGoIF tappar både yta och markering i försvarsarbetet från början till slutet av motståndarnas spelvändning.

Pausen kommer efterlängtad för SGoIF som nu får läge att prata sig samman. Coach Östlund gör några förändringar i elvan och trycker mycket på att laget behöver ta det lugnare med boll - att ha mer kyla och hålla bollen inom laget samt steppa upp med passningsspelet. Det blev mycket bolltapp i första halvlek på grund av att laget spelade bollen uppåt i banan i för stor utsträckning, vilket ledde till att orken tröt och Husby gavs möjlighet att komma in i matchen.

Efter paus sker en total scenförändring där SGoIF får igång spelet omgående, mycket tack vare att paussnacket fått gehör. Sundborn hittar lugnet i spelet och rullar runt bollen på få touch och tröttar helt enkelt ut Husby som mer eller mindre stagnerar ju mer matchen lider. Sundborn får momentum och forwarden Filip Laudon drar bland annat en vrist i kryssribban från straffområdeslinjen kort efter paus. Momentumet ger även utdelning 10 minuter in i halvleken efter att SGoIF tickat boll mellan backlinje och mittfält med stort lugn. Vänsteryttern Alexander Östmark byter kant via backlinjen som via samspel med centrala mittfältet hittar ut till högeryttern Mattias Öhlund som tar ned en djupledsboll på bröstet och får med sig bollen perfekt i löpbanan längs högerkanten. Mattias tittar upp och hittar en störtande Östmark som möter upp Mattias inlägg vid den bortre stolpen och hittar nätet med en säker bredsida på volley. Ett fint anfall av SGoIF och ett snabbt kantbyte som Husby inte hinner med på. 1-1.

Kort efteråt vinner SGoIF boll högt upp centralt i banan efter ett misslyckat uppspel från Husbys målvakt. Mattias Öhlund serverar den djupledslöpande forwarden Johan Strömer som tar med sig bollen till höger om Husbys straffområde och placerar in bollen i nät lågt via den bortre stolpen. 2-1 och SGoIF upplevs ha total kontroll på spelet.

Cirka 5 minuter senare är det dags igen. SGoIF, som efter att ha rullat runt bollen mellan lagdelarna en längre stund och därigenom tryckt ner ett tröttkört Husby långt ner på deras planhalva, hittar ut till mittbacken tillika kaptenen Jacob Dahl som tagit yta långt upp i banan till höger. Jacob riktar in ett känsligt inlägg till Strömer som störtat in mellan Husbys mittbackar och placerar in sitt andra mål för dagen med huvudet vid målvaktens första stolpe. Dagens mål sett till både speluppbyggnad, inspel och avslut. 3-1 och 3 mål inom loppet av 15 minuter. De resterande 20 minuterna är det mer eller mindre spel mot ett mål där det blir tydligt att SGoIF kommit längre i försäsongsträningen gente motståndet, främst när det kommer till fysiken.

Sammanfattningvis gör Sundborn en mycket bra match! Laget möter ett bra motstånd som dock inte kommit upp i den fysiska nivå som krävs för att kunna ge SGoIF en match i 90 minuter. 3-1 är ett rättvist resultat som stämmer väl överens med matchbilden. Värt att notera är att matchen även var ovanligt välspelad sett till fair play utan en enda incident av fult spel eller tjafs lagen emellan. Cred till båda lagen för det!

Extra beröm till dagens yngre förmågor i backlinjen, mittbacken Max Björklund, 20, och högerbacken Pontus Hagbohm, 18, som gör starka insatser både defensivt och offensivt via moget spel med kloka beslut och fina uppspel längs marken.

På bilden ses, från vänster, framspelarna Jacob Dahl och Mattias Öhlund samt 2-målsskytten Johan Strömer.

Härnäst väntar Tällbergs IF borta på Siljansvallen i Leksand kommande lördag. Division 4-laget Tällberg, vilka segrade i Division 5 föregående säsong, blir en mycket bra värdemätare för SGoIF.